Union drvo kupilo bivši Beko u Svilajncu

09.03.2015.

Opština Svilajnac potpisala je danas sa kompanijom "Union drvo" iz Beograda Ugovor o prodaji bivše fabrike Beko u Svilajncu.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da je potpisivanjem današnjeg ugovora završena privatizacija u Svilajncu i svi pogoni koji su bili društvena imovina ili u stečaju su dobili svog vlasnika:

„Ovo je jedinstven model kako je lokalna samouprava rešila problem neuspelih privatizacija. Prodajom bivše fabrike Beko ovoj beogradskoj firmi, i poslednji proizvodni pogon u Svilajncu zvanično dobija vlasnika, a celokupan posao je realizovan bez subvencija Vlade Srbije. Fabrika Beko je u Svilajncu 10 godina bila u stečaju i nije našla kupca ni posle 23 neuspela pokušaja prodaje. Skupština opštine Svilajnac je pre više od dve godine donela odluku da kupi ovu fabriku i tako reši problem. Opština je prodala fabriku po istoj ceni po kojoj je i kupila, a to je oko 50 miliona dinara, ali je našla kupca koji je zainteresovan da ulaže u proizvodnju i da uposli radnike, čime je ovu fabriku praktično „podigla iz mrtvih“ na jedinstven način“ – izjavio je Milanović i istakao da je ovo ukupno deveta privatizacija, a da je svim privatizacijama u Svilajncu zaposleno trenutno oko 500 radnika, a uskoro će biti i 600 kada ovaj pogon Union drva počne da radi punim kapacitetom.

"Union drvo" je kupio plac površine 1,70 hektara i proizvodnu halu sa poslovnim prostorijama i pomoćnim objektima, površine oko 3.000 kvadartnih metara, a u Svilajncu će se baviti proizvodnjom:

„U ovom objektu ćemo otvoriti jedan stolarsko-tapetarski multifunkcionalni pogon, koji će praviti specijalne proizvode po narudžbini kupaca. Zaposlićemo 30 radnika u prvoj fazi, a ciljem da širimo proizvodnju, a sanjom počinjemo krajem maja ove godine“ – rekao je Aleksandar Helc vlasnik i direktor „Union drva“.

U ovom objektu trenutno kao zakupac prostora radi firma "Kult In moda" iz Pariza, koja se bavi konfekcijskom proizvodnjom za velike modne kuće. Po rečima predsednika opštine Svilajnac Predraga Milanovića, prema Ugovoru ova firma će ostati da radi do kraja 2016. godine kada joj i ističe zakupni period, a ostaće i svih 50 radnika koji su na tim poslovima trenutno zaposleni:

„Ova firma koja je plaćala zakup opštini ostaće pod istim uslovima da plaća zakup novom vlasniku, a opština će, nakon isteka njihovog zakupnog perioda da im obezbedi novi proizvodni pogon“ – objašnjava Milanović.

Za desetak dana biće raspisan i konkurs Union drva za prijem novih radnika, a ukupna vrednost ulaganja ove firme u kupovinu ovog objeka, opremanje i pokretanje proizvodnje je oko milion evra.